Oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera
Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą oliwę na świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw, 40 krajów .Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin.
Oliwa a Zdrowie
Najlepsza Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN - z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.
Zawarte w oliwie substancje przeciwutleniające, przyswajane przez komórki, mogą spowalniać procesy starzenia. Wzmacniają błony komórkowe i dzięki temu komórki stają się mniej podatne na uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.
Zastosowanie w kuchni
Oliwa z oliwek nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Doskonale podkreśla smak potraw smażonych, pieczonych i gotowanych. Nie wnika w głąb mięsa a powoduje jego chrupkość. Oliwa z oliwek jest wręcz niezbędna do potraw z ryżu czy makaronów, jako dodatek do owoców morza.
Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też smażenie na głębokim tłuszczu), bowiem oliwa ta pali się (posiada niski punkt dymienia) w niższych niż inne oleje temperaturach i traci ona swoje cenne właściwości.
Najlepszą do smażenia będzie zwyczajna oliwa z oliwek - olive oil, używanie lepszych rodzajów to raczej marnotrawstwo tak wspaniałej oliwy. Należy umiarkowanie używać oliwy do smażenia, bowiem w wysokiej temperaturze traci ona swoje cenne właściwości. Na dodatek powstają wówczas związki szkodliwe dla serca, które w działaniu przypominają nasycone tłuszcze zwierzęce. Jednakże przy stosowaniu oliwy z oliwek powstanie tych związków jest mniej prawdopodobne, niż gdy stosujemy inne oleje roślinne.
Przechowywanie
Oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura powoduje, bowiem krzepnięcie cieczy. Po wyjęciu z lodówki powraca do płynnej postaci nie tracąc na jakości. Zamknięta fabrycznie butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana trzy lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące
Zdobyte nagrody :
- Italy 2010, “Flos Olei 2010” Extra Virgin Olive Oil Guide
The best Extra Virgin Olive Oil of the year in the World
- Italiy 2010, “Slow Food” Selection
3 Olives, Primo DOP
- Italy 2010– Spoleto 2010, “Ercole Olivario” International Contest
1 st Place Intense Fruity Category, Primo DOP
- Italy 2010 - Gradara 2010, “Orciolo D’Oro”
1st Place Intense Fruity Category,, Primo Bio
- Italy 2010 - Gradara 2010, “Orciolo D’Oro”
1st Place Intense Fruity Category,, Primo DOP
- Italy 2010 - Seneghe (OR) 2010, “Montiferru 2009” International Contest
2st Place, Primo DOP
- Italy 2010- Ariano Irpino (AV) 2010, “Premio Tricolle” National Contest
1st Place Intense Fruity Category, Primo DOP
- Germany 2010, “Der Feinschmecker ” Extra Virgin World Selection
3st Place, Primo DOP
- Germany 2010, “Merum” Extra Virgin Olive Oil World Selection
“Merum Degu-Box” Selection, Primo DOP